Hallux Valgus

Heeft u last van een grote teen die steeds schever gaat staan? Vaak heeft u dan last van een Hallux Valgus. Een Hallux valgus is een veel voorkomende klacht. Naast het hebben van een scheve grote teen ontstaat er vaak een knobbel ter hoogte van het gewricht. Er kunnen klachten optreden aan de knobbel oftewel de bunion. Dit gaat vaak gepaard met roodheid en zwelling van de huid, meestal is er dan spaken van een bursitis oftewel een slijmbeursontsteking. Als er pijnklachten in het gewricht optreden heeft dit vaak een stekende of zeurende pijn. Het kan ook zijn dat u een Hallux Valgus heeft zonder dat u pijnklachten heeft.

Hoe ontstaan een Hallux Valgus?

Normaal staan de grote teen recht naar voren. Bij een Hallux Valgus ontstaat er een scheefstand van de grote teen, waarbij vaak een knobbel aan de binnenzijde van de voet ter hoogte van het grote teen gewricht ontstaat. De scheefstand neemt vaak in de loop der jaren toe en kan op den duur zelfs de naastgelegen tenen aan de kant duwen waardoor deze ook een afwijkende stand krijgen, waardoor er alleen maar meer klachten ontstaan. De scheefstand kan eigenlijk alleen verholpen worden doormiddel van een operatie, maar dit is in eerste instantie niet altijd nodig. Er zijn namelijk ook andere mogelijkheden om de druk of pijn te verminderen, denk hierbij aan goed passend schoeisel, podotherapeutische zolen of een orthese.

Wat te doen?

Schoeisel

Bij het hebben van een Hallux Valgus is het van groot belang dat er goed schoeisel gedragen wordt. Dit om de huid ter hoogte van de knobbel te beschermen. Het is van belang dat de schoen de juiste breedte maat heeft en geen stiksels ter hoogte van de knobbel. Verder is een goede afwikkeling in de schoen belangrijk om de grote teen zo min mogelijk te belasten. Daarbij is het belangrijk dat het hielbeen goed ondersteund wordt, wat de voet ontspant. Een anatomisch gevormd voetbed met gelengsteun in de schoen geeft extra stabiliteit. Indien dit niet voldoende pijnvermindering geeft kan de podotherapeut u helpen.

Podotherapeut

Mocht goed passend schoeisel niet voldoende helpen dan kunt u een afspraak maken bij een podotherapeut voor advies. Deze kan samen met u kijken naar een passende oplossing in de vorm van aanmeten van zolen om druk te verminderen of het proces te vertragen. Verder zou de podotherapeut indien er sprake is van irritatie van de huid een orthese kunnen maken ter bescherming.


.

Onze schoenen zijn ons product en niet uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.