Achillespees klachten

Heeft u pijn aan uw achillespees en ervaart u pijn of stijfheid na rust dan kan het zijn dat u de achillespees heeft overbelast. Achillespees klachten ontstaan vaak als het gevolg van een tijdelijke, of langdurige overbelasting met name bij sporters. Tijdens deze overbelasting is er sprake van een te grote spanning op de achillespees waardoor deze geïrriteerd raakt en zelfs kan gaan ontsteken. Pijnklachten die optreden kunnen vaak een zeurende en trekkende pijn veroorzaken.

Anatomie

De achillespees hecht zicht aan aan de achterzijde van de hiel. De achillespees krijgt tijdens sport veel krachten te verwerken en is daarom erg kwetsbaar voor het krijgen van een blessure. De achillespees zorg met name voor een goed looppatroon en bewegingen zoals springen, afzetten of op tenen lopen. Verkeerde Schoenen, overbelastingen tijdens sport of een standsafwijking van de voeten kunnen een oorzaak zijn van een overbelasting aan de achillespees.

Schoeisel

Naast sporters kunnen vrouwen die vaak hoge hakken dragen ook last krijgen van de achillespees. De achillespees en spieren (peesplaat/kuitspieren) worden korter omdat het hielbeen niet op de grond gezet wordt en er een tenenstand ontstaat. Het overgaan op plattere schoenen kan een probleem zijn voor de achillespees. Bij het kopen van schoenen is het van belang dat het schoeisel een normale of iets hogere hielheffing heeft om de achillespees onder minder spanning te zetten. Verder is het van belang dat de contrefort stevig genoeg is zodat het hielbeen goed ondersteund wordt en een lichte standsafwijking tegen gaat. In de schoenwinkel wordt er in het geval van klachten aan de achillespees gekeken wat de beste opties zijn in schoeisel waardoor de achillespees zo min mogelijk overbelast of geïrriteerd door schoeisel.

Podotherapeut

Daarnaast kan je voetstand en manier van lopen een risicofactor zijn. Als de voet teveel naar binnen kantelt ontstaat er te veel spanning op de kuitspier en achillespees wat ook sneller kan leiden tot overbelastingklachten. In dit geval kan een afspraak bij de podotherapeut je wellicht helpen. Uiteraard is naast stand correctie doormiddel van een podotherapeutische zooltje ook belangrijk dat u er voor zorgt goed schoeisel aan te schaffen, rust neemt, minder staat of loopt op u werk en uw trainingsschema aanpast. Met dit laatste kan de podotherapeut u helpen of in combinatie met een fysiotherapeut of manueeltherapeut die tevens aanvullende behandelingen kunnen toepassen om de genezing te bevorderen.


.

Onze schoenen zijn ons product en niet uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.